Horsens Vine Gourvin Smiley Gourvin Facebook

Zýme

Celestino Gaspari, som i dag driver vingården Zýme i San Pietro di Cariano i hjertet af Valpolicella Classico, er opvokset med vin, og der har gennem hele hans lange karriere været en lige linje - en higen og søgen efter at frembringe det ypperligste indenfor vinproduktion i Veneto regionen.

 

Han startede med at arbejde på sin fars vingård i det østlige Veneto i Val d' Illasi i 1970'erne. Siden gik vejen fordi den gamle nestor i Veneto, Guiseppe Quintarelli. Det var her, at Celestino lærte vinkunstnens magi. Det var både ånd- og håndarbejde af højeste klasse efter de gamle traditioner. Dette samarbejde stod på i 11 år fra 1986 -  1987. Da Celestino forlod Guiseppe var det nu også hans svigerfar, han sagde farvel til, idet Celestino var blevet gift med Guiseppes yngste datter.     

 

Herefter fungerede Celestino som vinkonsulent og arbejdede i de efterfølgende år med bl.a Villa Monteleone og Tenuta Sant´ Antonio, med hvem han samarbejdede i 8 år.

 

I 2003 startede han vingården "Zýme", hvilket er det græske ord for gær. Selve vinproduktionen startede dog allerede i 1999. Zýme oprettede Celestino Gaspari sammen med to andre vinfolk fra Veneto, men i dag er det Celestino, som er ene mand på kommandobroen.

 

De vine som Celestino Gaspari producerer i dag, er et udtryk for den fantastiske viden, han har tilegnet sig gennem sit konsulentarbejde med vin. Han har arbejdet over hele Veneto, og ved derfor nøjagtigt hvilke konditioner, der skal til, for at få det ypperligste frem i hver enkelt druesort. Han er heller ikke bange for at gå nye og uprøvede veje med fx vine med 15 forskellige druesorter!

 

At besøge Zýme i San Pietro in Cariano er som at træde ind i Aladdins hule - ude fra kan du næsten intet se, men bare vent - det er fantastisk! Vinkælderen ligger i et gammelt sandstensbrud fra det 15. århundrede.

 

Etiketterne på Zýme`s vine er små kunstværker. Der er en tanke bag hver etiket, og så er de udført af Celestino`s ældste datter Lucia og Celestino selv!

 

Celestino Gaspari er i gang med  byggeplaner til et nyt vineri, og Claus Hjelt fra Gourvin havde fornøjelsen af at drøfte planerne med Celestino, under årets amaronetur ved besøget hos Zýme i påsken 2012.

 

Besøget hos Zýme på årets amaronetur var en stor succes. Celestino fortalte om vinene, og idéen bag hver enkelt vin. Det var utrolig spændende, og vinene var en oplevelse af de helt store. Vi glæder os allerede til næste besøg i påsken 2013.

 

Zýme fremstiller i dag ca. 60.000 flasker årligt - heraf er 6 -7000 amarone.

Thrane.nu